Origami Öğretiminde Hikayegami 2009-03-20 18:27

Origami’ye yeni başlayan hemen hemen herkesin ortak problemi katlama basamaklarını hatırlayamamaktır. Bu nedenle her ne kadar kendisi bir etkin öğretim aracı olasada Origami öğretiminde de modern etkin eğitim yöntemlerini kullanmak gerekmektedir. Bugün sizlere Origami öğretiminde hikayelendirme tekniğinden “Hikayegami“den bahsedeceğiz.

İlk defa geçtiğiniz karmaşık bir yoldan tekrar geçmeniz gerektiğini bilseniz yolu unutmamak için ne yapardınız? Bu soruya vereceğiniz cevap aslında yeni öğrenmeye başladığınız bir Origami figürün yapılış aşamalarını hatırlamak için kullanacağınız yöntemden çok farklı değildir. Öğrenme görme,duyma,dokunma,tat alma ve dokunma duyuları ile algılanan uyarıların beyinde ilişkilendirme,tekrarlama gibi birden çok etkinlik sonucu gerçekleşir. İlişkilendirme daha önce bilinen bilgi ile yeni kazanılan bilgi arasında bir bağ kurulmasıdır. Hikayelendirme bir birinden bağımsız bilgilerin ilişkilendirilmesinde en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Origami’yi eğitsel bir araç olarak kullanmak isteyen eğitimciler Origami’Nin kendisini öğretmek için hikayelendirme tekniğini kullanmaya başlamışlardır. Hikayegami (Storygami) tekniğini kullanarak bizde özellikle küçük yaş grubu çocuklara yönelik hikayeli anlatımlara Origamisan’da yer vereceğiz. Sizlerin icat ettiği Hikayegami örneklerini bizlerle paylaşmak isterseniz bu bölümde yayınlamaya çalışacağız.

Bugün sizlerle daha önce videolu anlatımını yayınladığımız Vak vak modelinin Hikayegami’sini paylaşacağız.

1. Bir varmış bir yokmuş. Kare şeklinde bir tarlada yaşayan bir tavşan ile bir ördek varmış. Hergün tarlanın etrafında koşarlarmış. (Elinizle karenin kenarlarını göstererek kenarları sayabilirsiniz)

2. (Kareyi ortadan iki eş dikdörtgen olacak şekilde katlayıp ters çevirerek çadır yapın) Tarlanın tam ortasında tarnanın sahibinin bir çadırı varmış. Bu çadırın yanına ördek gitmeye korkarmış. Çünkü tarlanın sahibi yakaladığı hayvanları şehre götürür satarmış. Tavşan ördeğin aksine tarlanın sahibi beni yakalayamaz diye hep çadırın yanına gidermiş.

3.Birgün tarlanın sahibi tavşana çok kızmış ve yakalamaya karar vermiş. Tavşana bir tuzak kurmuş.(Kareyi açıp kenarları orta çizgiye gelecek şekilde katlarken) Tavşan tuzağı görmemiş ve üzerine basmış. Basmasıyla birlikte tuzağın iki kenarı tavşanın üzerine kapanmış.

4,5. Tarlanın sahibi tavşanı çok uzaklara götürmeye karar vermiş. Eşyalarını toplayıp yola çıkmışlar. Ördek olanlardan habersiz tarlaya geldiğinde arkadaşı tavşanı bulamamış. Onu ne kadar aradıysa da kimsecikler yokmuş. Üstelik tarlanın sahibi de ortalıkta yokmuş. O sıra da gökyüzünden bir uçağın geçtiğini görmüş. (Kağıdın kenarlarını kanat gibi açarak orta kısmından, kağıt uçak tutuyormuş gibi tutun.) Tarlanın sahibi ve tavşanda bu uçaktalarmış.

6. Uçak biraz uçtuktan sonra kanatlarının ucu kırılmış. (Kağıdın dört köşesini içeri doğru üçgen şeklinde katlayın)

7,8. Bunu üzerine uçağın pilotu uçağu denize indirmeye karar vermiş. Uçak denize inmiş. (ortada kalan iki köieyi de içeri doğru üçgen şeklinde katlayın). Bu uçak denize de inebiliyormuş, onun için alt tarafı gemi şeklindeymiş.

9. Yolcular sandallara binmişler. Tavşanda sandallardan birindeymiş.(Kanatları kapatıp gemi şekline getirin)

9. Sandallarla kıyıya çıkmak için küreklerini almışlar ama sandalın kürek takacak yeri yokmuş. (Çocuklara gemi şeklini göstererek küreğin nereye takılabileceğini sorabilirsiniz. Orta noktanın en uygun olacağı cevabını almaya çalışın. Kağıdı ikiye katlayıp orta noktayı bulun sonra hafifçe kesin.) Onun için ilk önce kürek takacak yer yapmışlar.

10. Kürekleri takıp kıyıya doğru giderlerken kürek takılan yerlerin kırıldığını görmüşler. (Kesilen kısımdan köşelere kadar 4 kenarı dışarı doğru uzun bir üçgen olacak şekilde katlayın.)

11,12. Herkes çok korkmuş sandal batmadan yüzerek kıyıya çıkalım diye sandaldan atlamışlar. Sandalda sadece tavşan kalmış. Tavşancık yüzme bilmiyormuş.Tam sandal batmak üzereyken arkadaşı ördek tavşanı görmüş ve tavşanı gagası ile tutup tekrar havalanmış. (Köşelere elinizin arasına alarak ördek kafası şekline getirin.)

13. Tavşan kurtulduğu için çok mutluymuş. Ördekle birlikte şarkılar söylemişler.

Kategoriler:
  1. # Duru 2009-03-21 03:55

    bende merak ediyordum tüm bunları ezberden nasıl yapıyorsun diye.meğerse hikaye gami varmış:) çok eğlenceli . daha neler öğrenicez sabırsızlıkla bekliyorum..

  2. # Sevim Erdinc 2009-03-23 03:05

    Inanilmaz güzel bir hikaye. Çocuklarin ilgisini son dakikaya kadar tutacagina eminim. Ben katlama yaparken islemleri sözlü olarak destekliyordum, ama hikaye destekli cok daha ilgi cekici ve hos.

  3. # Origamisan 2009-03-23 06:34

    Duru, hikaye daha çok çocuklar için ama akılda tutmak isteyen büyükler için de neden olmasın.

    Sevim Hanım beğenmeniz bizi mutlu etti. Faydalı olmasını diliyoruz.

  4. # Nihal 2010-10-14 03:39

    ben genelde origamilere burdan bakarak sınıfımdakilere gösteriyorum onların çok hoşuna gidiyor.Artık sınıfımdaki herkes bir origami düşkünü :)

  5. # Haydar 2010-12-23 05:50

    Tebrikler kuzen, ikiniz de harikasınız…

Görüşünüzü paylaşın

You may also like

İçeriğe geç Arama